dilluns, 12 de novembre del 2012

U6 1 Peixos

2. Els Peixos. Són vertebrats aquàtics que presenten aletes per a moure's, una pell proveïda d'escates dèrmiques (com a la sardina) o de denticles dèrmics (com en el tauró) o sense ells (com en lallamprea), que respiren per brànquies, que tenen temperatura interna variable i que generalment es reprodueixen per ous que no suporten la dessecació. Les escates dels peixos són dèrmiques i estan recobertes per una epidermis transparent i mucosa que s'asseca fora de l'aiguaSón els vertebrats més antics que es coneixen, van aparèixer en el Paleozoic, fa uns 500 milions d'anys.

1. Morfologia externa. Es distingeixen tres parts: captronc i cua.
• Cap. Presenta dos orificis nasals, la boca i dos ulls sense parpelles.
• Tronc. Presenta 4 aletes parells (les dues aletes pectorals i les dues aletes ventrals) i 2 aletes imparells (l'aleta dorsal i l'aleta anal). A més presenta una línia de terminacions nervioses que capten les vibracions de l'aigua (línia lateral).
• Cua. Va des de la claveguera fins al final, que és on es troba l'aleta caudal. La cloaca és una petita cavitat oberta a l'exterior a l'interior de la qual es pot diferenciar l'orifici genital, l'orifici excretor i l'orifici anal o anus. 
Dibuix d'AMADEU BLASCO del llibre "Hidros" de 1r d'ESO. Editorial Casals. 2002

2. Morfologia interna
. Presenten una columna vertebral o espina dorsal (cartilaginosa o òssia) que protegeix la medul·la espinal. Presenten un cor ventral amb una sola aurícula un sol ventricle, per la qual cosa la circulació és simple, és a dir la sang al donar una volta sencera per tot el cos només passa una vegada pel cor. Molts tenen una bufeta natatòria capaç d'inflar-se i desinflar-se (funció de flotabilitat).

3. Reproducció. Els mascles tenen dos testicles i les femelles dos ovaris. La majoria de les espècies són ovípares. Ambdós progenitors alliberen els gàmetes a l'exterior, la fecundació es produeix en l'aigua (fecundació externa) i passat un temps i acabat el desenvolupament embrionari, l'ou eclosiona i surt un jove peix anomenat aleví. També hi ha espècies ovovivípares en les quals la fecundació és interna i l'ou roman i eclosiona dintre de la mare, com la gambusia i els peix d'aquari "gupy". També hi ha espèciesvivípares, en les quals l'embrió obté aliment de la mare via sanguínia, com la tintorera i el peix martell.
Dibuix d'AMADEU BLASCO del llibre "Hidros" de 1r d'ESO. Editorial Casals. 2002

4. Classificació
. Es distingeixen tres classes:
Classificació dels peixos
Ciclòstoms. Tenen forma de anguila però manquen de mandíbulesd'escates id'aletes parells. La boca és rodona i proveïda de dentsi l'esquelet és cartilaginós. Exemple: les llamprees, animals que amb la boca es fixen en altres peixos i els dessagnen fins la mort.Condrictis. Tenen mandíbules,esquelet cartilaginós i sense espinesdenticles dèrmics en la pell,aleta caudal amb el lòbul superior molt desenvolupat, i manquen de opercle, pel que mostren fenedures branquials laterals. Exemples: tauró blanc, tintoreres rajades.Osteïctis. Tenen mandíbules,esquelet ossi i amb espines,escates dèrmiques en la pell, aleta caudal amb els dos lòbuls semblants, opercles que tapen les brànquies i molts tenen unabufeta natatòria dilatable per pujar o baixar per flotabilitat sense necessitat de nedar. Exemples: lluçsardinasorell,carpa i truita.
Test de resposta múltiple 18 



























Los peces







ovíparos
Fecundación externa en un pez, el escalar.



ovovivíparos
 ¿qué son peces ovovivíparos?, Se denominan de esa forma a todos los peces que tiene la capacidad de madurar los huevos dentro del cuerpo de la madre y dar a luz a alevines vivos ya eclosionados. Este recurso adaptativo o evolutivo, hace que las bajas durante el periodo de incubación sean cero y permite mas posibilidades de éxito en el ciclo reproductivo. Para que esto sea posible, la fecundación, al contrario que en otras especies se ha tenido que modificar, pues ahora los huevos no se fertilizan sobre una planta u hoja, sino que se realiza en el interior del “útero” materno, por lo que los machos de estas especies han tenido que modificar su aleta anal (que pasa a llamarse gonopodio)...etc.

Nuevos alevines